Is BHV verplicht voor freelancers? 

Is BHV verplicht voor freelancers? 

Is BHV verplicht voor freelancers?

Als freelancer krijg je te maken met een hoop wetten en regels. Zo moet je om de paar maanden belastingaangifte doen en de nodige verzekeringen afsluiten. Maar hoe zit het eigenlijk op het gebied van veiligheid? Stel, je bent een freelancer en werkt eigenlijk alleen maar in je kantoor. Hooguit een aantal keer per jaar op een andere locatie. Moet je dan ook een BHV-cursus volgen? Of is je algemene kennis dan voldoende?

Wat is BHV?

BHV staat voor BedrijfsHulpVerlening. Door het land worden door erkende bedrijven tal van cursussen gegevens om dit certificaat te halen. Tijdens deze cursus leer jij hoe je moet handelen bij verschillende noodgevallen. Denk hierbij aan het blussen van een brand, reanimatie wanneer iemand zomaar een hartstilstand krijgt of een pand ontruimen in het geval van brand of ander dreigend gevaar.

Verschil per situatie

De Arbowet heeft bepaald dat het voor bedrijven verplicht is om een aantal werknemers in dienst te hebben die beschikken over dit certificaat. Dit verschilt ook weer per situatie. Als freelancer werk je bijvoorbeeld alleen en is er dus sprake van een eenmanszaak. Wanneer je dus alleen thuis aan het werk bent, ben je niet verplicht om dit certificaat in je bezit te hebben. Werk je in een bedrijfspand, maken ook andere werknemers deel uit van je team en krijg je regelmatig bezoek van klanten? Dan is het volgens de Arbowet wel verplicht om in het bezit te zijn van een BHV-certificaat.

Een BHV-cursus volgen

Is het in jouw situatie dus verplicht om dit certificaat te behalen? Schrijf je dan zo snel mogelijk in voor deze cursus. Wacht hier niet lang mee om hoge boetes te voorkomen. Door het hele land heen kan je dit certificaat halen, bijvoorbeeld via BHV-opleidingen bij Westpoort. De cursus zelf kost je niet ontzettend veel tijd. Vooraf wordt je gevraagd om de theorie alvast door te nemen. Op de dag zelf wordt deze behandeld aan de hand van verschillende situatie. Later op de dag krijg je nog een praktijkgedeelte. Op het eind wordt alles getoetst (dus zowel theorie als praktijk) door middel van een examen. Wanneer je dit voldoende hebt afgesloten, krijg je het BHV-certificaat. Deze is twee jaar geldig.
RechtshulpGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 3 =