Hoe kies ik voor duurzaam printpapier?

Hoe kies ik voor duurzaam printpapier?

Een papierloos kantoor is voor velen nog een onhaalbaar streven. Hoewel we steeds minder printpapier verbruiken, blijft het onmisbaar. Om toch jouw steentje bij te dragen, wil je duurzaam papier. Maar hoe kies je eigenlijk voor duurzaam printpapier? Wat betekenen al die keurmerken op het pak? En welke zijn eigenlijk belangrijk?

Om je wegwijs te maken in het bos van labeltjes en regeltjes, legt Amy van MKB Office (webshop in kantoorartikelen met o.a. printpapier) je hieronder in een overzicht de belangrijke en minder belangrijke keurmerken op printpapier uit.

Het FSC keurmerk
Dit internationale keurmerk kijkt naar duurzaamheid en sociaal bosbeheer. Het Forest Stewardship Council (FSC) keurmerk zegt echter niets over de productie van het papier (bijvoorbeeld energie- en chemicaliëngebruik). Er zijn 3 varianten:

  • FSC 100% – vezels zijn volledig afkomstig uit verantwoord beheerde bossen
  • FSC-Mixed – zeker 70% van de vezels afkomstig zijn afkomstig uit duurzaam beheerde bossen
  • FSC-recycled – zeker 85% van de vezels bestaat uit hergebruikt papier afkomstig van de consumentenmarkt, de rest is gerecycled papier uit andere bronnen (bijv. restpapier uit industrie)

Het PEFC keurmerk
Papier met een Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes (PEFC) keurmerk bestaat voor minstens 70% uit vezels van duurzaam hout. Het internationale keurmerk stelt eisen aan de herkomst van het papier en arbeidsomstandigheden van werknemers.

Ook is er het PEFC Recycled label. De ‘recycled’ toevoeging van dit keurmerk geeft aan dat minstens 70% van het papier hergebruikt is. Daarnaast moet 70% van het restant uit duurzaam beheerd bos komen.

Het Europees Ecolabel
Dit milieukeurmerk van de Europese Unie wordt in Nederland beheert door de Stichting Milieukeur. Het Europees Ecolabel geldt voor vele producten, zo ook voor printpapier. Het geeft aan dat de producten minder milieubelastend dan vergelijkbare producten. Het keurmerk kijkt hiervoor bij papier naar het percentage hergebruikte vezels en de energiebesparing, het afval en de uitstoot.

Het Nordic Ecolabel/Nordic Swan
Dit Scandinavische milieukeurmerk is vergelijkbaar met ons Europees Ecolabel. Het staat voor minder milieubelasting dan een vergelijkbaar product zonder milieukeurmerk. Voor dit oordeel wordt gekeken naar o.a. de grondstoffen (duurzaam beheerde bossen of gerecycled papier), energie- en waterverbruik, schadelijke stoffen en verpakking en afval.

Der Blaue Engel
De Duitse versie van het Nordic Ecolabel en het Europees Ecolabel is Der Blaue Engel. Dit label hanteert strenge eisen als het gaat om gerecyclede vezels en gebruik van chloor en chemische witmakers. Het let verder niet op afval, uitstoot en milieuvriendelijke productie.

Cradle to Cradle
Het C2C keurmerk is bedacht door een Amerikaans adviesbureau. In Nederland kan men printpapier kopen met het zilveren C2C keurmerk. Deze eisen zijn echter zo zwak dat dit keurmerk eigenlijk geen meerwaarde biedt.

Kringlooplogo Papier
Ook dit keurmerk voegt eigenlijk weinig toe. Het geeft aan dat printpapier voor een deel gerecyclede vezels bevat, maar dit keurmerk hanteert geen onafhankelijke controle.

ISO en EMAS
Naast de bovenstaande keurmerken, kan een producent een stap verder gaan en Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) of Eco Management and Audit Scheme (EMAS) certificaten proberen te behalen. Zo’n certificaat is niet verplicht. Het kost een bedrijf vaak veel aanpassingen, rapporteren (bijvoorbeeld publicatie van een milieujaarverslag), tijd en geld.

Op printpapier vind je regelmatig de volgende verklaringen:

ISO 9001             De norm die strenge eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem
ISO 14001            De norm met eisen voor een gedegen milieumanagementsysteem, met bijvoorbeeld systematisch milieumaatregelen en -doelstellingen
EMAS                    Stelt eisen aan kwaliteitsmanagementsysteem. Deze gaan verder dan de 14001 normering
ISO9706               Papier dat voldoet aan deze norm is verouderingsbestendig. Het kan bewaard worden voor een periode van minimaal 200 jaar

Chloorvrij gebleekt papier
Logo’s welke pretenderen chloorvrij gebleekt papier aan te bieden, zeggen eigenlijk niet veel. Europese papierfabrieken gebruiken namelijk al langer geen chloorgas meer. Het zegt dus weinig over hoe het papier dan wel gebleekt is. De keurmerken Der Blaue Engel en Europees Ecolabel stellen wel hoge eisen aan milieuvriendelijke methoden om printpapier te bleken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + een =