Blog

Bedrijven hebben drones steeds meer nodig

Bedrijven hebben drones steeds meer nodig

Een vliegtuigje dat bestuurd wordt vanaf de grond. De piloot zit niet in het vliegtuigje, maar staat op de grond met een afstandsbediening of een smartphone. Dit vliegtuigje, oftewel een drone, heeft verschillende functies en kan op veel verschillende manieren worden toegepast. Voor veel mensen […]

Eerste hulp bij kiezen zakelijke leningen: drie typen

Eerste hulp bij kiezen zakelijke leningen: drie typen

Het kiezen van een zakelijke lening kan lastig zijn voor zowel startende als ervaren ondernemers. Het bewust aannemen van een schuld is immers een vreemde gewaarwording. Toch kan het nemen van een zakelijke lening een verstandige keuze zijn om nét die volgende stap te zetten […]

Hoe kies ik voor duurzaam printpapier?

Hoe kies ik voor duurzaam printpapier?

Een papierloos kantoor is voor velen nog een onhaalbaar streven. Hoewel we steeds minder printpapier verbruiken, blijft het onmisbaar. Om toch jouw steentje bij te dragen, wil je duurzaam papier. Maar hoe kies je eigenlijk voor duurzaam printpapier? Wat betekenen al die keurmerken op het pak? En welke zijn eigenlijk belangrijk?

Om je wegwijs te maken in het bos van labeltjes en regeltjes, legt Amy van MKB Office (webshop in kantoorartikelen met o.a. printpapier) je hieronder in een overzicht de belangrijke en minder belangrijke keurmerken op printpapier uit.

Het FSC keurmerk
Dit internationale keurmerk kijkt naar duurzaamheid en sociaal bosbeheer. Het Forest Stewardship Council (FSC) keurmerk zegt echter niets over de productie van het papier (bijvoorbeeld energie- en chemicaliëngebruik). Er zijn 3 varianten:

  • FSC 100% – vezels zijn volledig afkomstig uit verantwoord beheerde bossen
  • FSC-Mixed – zeker 70% van de vezels afkomstig zijn afkomstig uit duurzaam beheerde bossen
  • FSC-recycled – zeker 85% van de vezels bestaat uit hergebruikt papier afkomstig van de consumentenmarkt, de rest is gerecycled papier uit andere bronnen (bijv. restpapier uit industrie)

Het PEFC keurmerk
Papier met een Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes (PEFC) keurmerk bestaat voor minstens 70% uit vezels van duurzaam hout. Het internationale keurmerk stelt eisen aan de herkomst van het papier en arbeidsomstandigheden van werknemers.

Ook is er het PEFC Recycled label. De ‘recycled’ toevoeging van dit keurmerk geeft aan dat minstens 70% van het papier hergebruikt is. Daarnaast moet 70% van het restant uit duurzaam beheerd bos komen.

Het Europees Ecolabel
Dit milieukeurmerk van de Europese Unie wordt in Nederland beheert door de Stichting Milieukeur. Het Europees Ecolabel geldt voor vele producten, zo ook voor printpapier. Het geeft aan dat de producten minder milieubelastend dan vergelijkbare producten. Het keurmerk kijkt hiervoor bij papier naar het percentage hergebruikte vezels en de energiebesparing, het afval en de uitstoot.

Het Nordic Ecolabel/Nordic Swan
Dit Scandinavische milieukeurmerk is vergelijkbaar met ons Europees Ecolabel. Het staat voor minder milieubelasting dan een vergelijkbaar product zonder milieukeurmerk. Voor dit oordeel wordt gekeken naar o.a. de grondstoffen (duurzaam beheerde bossen of gerecycled papier), energie- en waterverbruik, schadelijke stoffen en verpakking en afval.

Der Blaue Engel
De Duitse versie van het Nordic Ecolabel en het Europees Ecolabel is Der Blaue Engel. Dit label hanteert strenge eisen als het gaat om gerecyclede vezels en gebruik van chloor en chemische witmakers. Het let verder niet op afval, uitstoot en milieuvriendelijke productie.

Cradle to Cradle
Het C2C keurmerk is bedacht door een Amerikaans adviesbureau. In Nederland kan men printpapier kopen met het zilveren C2C keurmerk. Deze eisen zijn echter zo zwak dat dit keurmerk eigenlijk geen meerwaarde biedt.

Kringlooplogo Papier
Ook dit keurmerk voegt eigenlijk weinig toe. Het geeft aan dat printpapier voor een deel gerecyclede vezels bevat, maar dit keurmerk hanteert geen onafhankelijke controle.

ISO en EMAS
Naast de bovenstaande keurmerken, kan een producent een stap verder gaan en Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) of Eco Management and Audit Scheme (EMAS) certificaten proberen te behalen. Zo’n certificaat is niet verplicht. Het kost een bedrijf vaak veel aanpassingen, rapporteren (bijvoorbeeld publicatie van een milieujaarverslag), tijd en geld.

Op printpapier vind je regelmatig de volgende verklaringen:

ISO 9001             De norm die strenge eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem
ISO 14001            De norm met eisen voor een gedegen milieumanagementsysteem, met bijvoorbeeld systematisch milieumaatregelen en -doelstellingen
EMAS                    Stelt eisen aan kwaliteitsmanagementsysteem. Deze gaan verder dan de 14001 normering
ISO9706               Papier dat voldoet aan deze norm is verouderingsbestendig. Het kan bewaard worden voor een periode van minimaal 200 jaar

Chloorvrij gebleekt papier
Logo’s welke pretenderen chloorvrij gebleekt papier aan te bieden, zeggen eigenlijk niet veel. Europese papierfabrieken gebruiken namelijk al langer geen chloorgas meer. Het zegt dus weinig over hoe het papier dan wel gebleekt is. De keurmerken Der Blaue Engel en Europees Ecolabel stellen wel hoge eisen aan milieuvriendelijke methoden om printpapier te bleken.

Energie uit biomassa: wel of niet duurzaam?

Energie uit biomassa: wel of niet duurzaam?

Biomassa. Is dat nou groen of niet? Voor veel ondernemers is dat nog niet helemaal duidelijk. En eerlijk gezegd is dat niet zo vreemd, want er is altijd wel discussie over. Misschien ben je op zoek naar groene stroom en weet je niet of biomassa […]

Energierekeningen gaan omhoog: voorkom dat jij meer gaat betalen

Energierekeningen gaan omhoog: voorkom dat jij meer gaat betalen

Door allerlei ontwikkelingen gaan huishoudens er financieel op achteruit op het gebied van energie. Gemiddeld worden de energierekeningen hoger, omdat energie duurder wordt en belastingen omhoog gaan. Toch is er een manier om minder te betalen voor je energie: overstappen naar een andere leverancier met […]

Waarom een pensioenverzekering niet verstandig is!

Waarom een pensioenverzekering niet verstandig is!

Je bent nu vast verbaast, ‘waarom geen pensioenverzekering’ zal je denken. Tuurlijk heeft een pensioenverzekering zijn voordelen, echter zijn er ook enkele nadelen van een pensioenverzekering bij een verzekeraar. Hier lichten we toe welke manieren van pensioen verzekeren het meest voordelig zijn.

Een Directeur-grootaandeelhouder (DGA) of ondernemer heeft geen werkgever die pensioen voor hem opbouwt. Het daarom voor hen uitermate belangrijk om een pensioenverzekering af te sluiten. Dit houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van je pensioen. Het is dus niet verrassend dat ondernemers en DGA de doelgroep vormen waarvoor op dit moment de meeste pensioenverzekeringen worden afgesloten.

Pensioenverzekering bij de verzekeraar

Voor een DGA of ondernemer zijn er verschillende manieren om zichzelf te verzekeren van extra pensioen bovenop het standaard AOW-bedrag. Eén van deze manieren is het opbouwen van pensioen door een pensioenverzekering af te sluiten bij een pensioenverzekeraar. Dit is niet ingewikkeld, want je mag zelf weten bij welke verzekeraar je jouw pensioenverzekering wilt afsluiten. De concurrentiegraad is op het moment erg hoog, omdat bijna elke verzekeraar een pensioenverzekering aanbiedt. Vervolgens wordt met het ingelegde bedrag voor jou gespaard en belegd, op deze manier wordt er een aanvullend pensioen geprobeerd op te bouwen.

N.B. de premie wordt betaald door de BV

Waarom dan toch geen pensioenverzekering?

Nu lekker leven en straks ook lekker leven, daar staan wij voor. Over het algemeen heb je daar geld voor nodig.

We kijken dus eerst naar wat en hoeveel je wilt, daarna kijken we naar hoeveel je al hebt. Wanneer we dat geïnventariseerd hebben, kijken we pas naar producten….

Heb je nog niks geregeld voor je pensioen, dan ontvang je bij bereik van pensioendatum enkel een AOW- uitkering die aansluit op jouw gezinssamenstelling. Dit bedrag hangt af van jouw partnersituatie, bent u bijvoorbeeld getrouwd of alleenstaande. Het maximaal uitgekeerde bedrag is een dikke 1500 euro en het minimale is een schamele 800 euro. Al met al is de AOW geen vetpot. Daarom wordt er vaak gekozen voor een extra pensioenverzekering om zo je inkomen ook na pensioendatum op peil te houden. De volledige lijst van bedragen en voorwaarden is terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Ben je nu al onderweg naar de pensioenverzekeraar om  een pensioenverzekering af te sluiten? Wacht dan nog even. Het lijkt allemaal heel rooskleurig, het afsluiten van een pensioenverzekering. Echter zijn er een aantal factoren waar we rekening mee moeten houden. De bij de verzekeraar afgesloten pensioenverzekering kan aanzienlijk duurder uitvallen dan van te voren verwacht wordt. Logischerwijs is een verzekeraar verplicht een uitkering te garanderen wanneer er een pensioenverzekering is getroffen. Deze uitkeringen zijn echter niet zomaar te behalen, de verzekeraars hebben op het moment namelijk nog steeds last van de nasleep van de recente economische crisis. De rentepercentages staan door deze ontwikkeling erg laag, waardoor de maandelijkse premies gaan stijgen om toch het uit te keren te behalen.

Nog een puntje van kritiek betreffende de pensioenverzekering, voordat je deze afsluit, is dat er bij een verzekeraar meestal een polis met een clausule getekend moet worden. Een getekende clausule houdt in dat er sprake is van een pensioen regime. De pensioenverzekering is nu gebonden aan de wettelijke vereisten, daardoor is deze een stuk minder flexibel. Voordeliger zou in deze een bancaire lijfrente of een lijfrente beleggingsrekening zijn. Deze is voordeliger, want de kosten zijn een stuk lager en de bancaire lijfrente en lijfrente beleggingsrekening zijn erg flexibel. Je kunt bijvoorbeeld zelf bepalen wat je inlegt en er komen geen hoge beleggings-, beheer- en administratiekosten bij kijken

 

Alternatieve manier

Wij raden dan ook aan, als alternatief op je pensioenverzekering, een bancaire lijfrente af te sluiten en deze vervolgens als aanvullend pensioen te gebruiken. Door het gebruik van een bancaire lijfrente is de storting van geldbedragen eigen verantwoordelijkheid voor de ondernemers. Lang verhaal kort gemaakt: De bancaire lijfrente heeft enkele voordelen ten opzichte van de pensioenverzekering, de kosten zijn lager en de uitkeringsduur is flexibel. Ben je geïnteresseerd geraakt in de bancaire lijfrente? Lees dan ons artikel over lijfrente of neem contact met ons op.

 

De belangrijkste verschillen tussen de bancaire lijfrente en pensioenverzekering zijn dat de kosten van een bancaire lijfrente, relatief gezien lager zijn dan die van de pensioenverzekering. Daarnaast is pensioen een levenslange uitkering, terwijl je bij de bancaire lijfrente de uitkeringsduur flexibel is. Wil je meer informatie over de bancaire lijfrente? Lees dan het artikel over lijfrente.

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een creditcard?

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een creditcard?

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een creditcard? Het gebruik van een creditcard kent veel voordelen. Je kunt er overal ter wereld mee betalen, je kunt er online mee shoppen en nog veel meer. Niet gek dus dat je erover denkt er een […]

Dilemma: boekhouden in Excel of online boekhoudsoftware?

Dilemma: boekhouden in Excel of online boekhoudsoftware?

De titel van het artikel zegt het al. Het is een dilemma waar veel starters voor staan. Gaan we boekhouden met standaard applicaties die reeds op de laptop staan zoals een Word, een Excel, een kladblok misschien of een PDF? Of kiest men voor een […]

In tijden van RankBrain wat betekent SEO vriendelijk schrijven

In tijden van RankBrain wat betekent SEO vriendelijk schrijven

De meeste ZZP’ers en MKB hebben er baat bij op zijn minst maar vaak is het cruciaal voor de overleving van de onderneming dat de bedrijfswebsite goed gevonden wordt in organische zoekresultaten van Google. Dit ging voorheen best wel eenvoudig. Maak een standaard WordPress website met gratis thema. Goedkope hosting en domeinnaam. En de website zelf invullen met goede tekst en on-page instellingen met de Yoast plugin die ook gratis is tenminste de standaard plugin. Op deze wijze konden ZZP op gemakkelijke wijze hoog komen in Google organische zoekresultaten.

Rond 2015 heeft Google echter een ingrijpende verandering aangebracht aan haar zoekmachine algoritmes. De AI functie RankBrain was geboren. Deze helpt de zoekmachine nog beter te doorgronden de intentie van de zoeker van een bepaald trefwoord, en de intentie van de aanbieders als het ware. Praktisch wat er veranderd is. Voorheen was het voor zakelijke dienstverlening keywords heel gebruikelijk om lange blogberichten te schrijven over wat eigenlijk een commercieel keyword is. Dit soort blogberichten deden het uitermate goed. Maar wat hier verkeerd aan is, een zoeker van een commerciële term heeft geen trek in een informatieve blogpost. De intentie van de zoeker en de aanbieder is geen match. Wat de zoeker echt wilt is juist een verkooppagina van de betreffende dienst of product waar hij of zij op zoek naar is. De afgelopen jaren hebben we gezien dat Google dit soort intenties veel beter is gaan matchen.

Het kan dus zijn dat de hele content en SEO strategie van een ZZP of MKB helemaal op zijn gat ligt. In principe kan men dit weer helemaal zelf oplossen. Maar indien men hier geen tijd of zin in heeft, dan zouden we aanbevelen een professioneel SEO-bewust tekstbureau in te zetten zoals SwaansCommunicatie. Naast dat zij kaas gegeten hebben van SEO hebben ze ook veel kennis van de schone kunst der copywriting, het schrijven om producten of diensten te verkopen, zoals beschreven hier: https://www.swaanscommunicatie.nl/copywriters/. Vandaag de dag en komend jaar in 2019 is het zaak om zo goed mogelijk rekening te houden met zoekintentie en alsmede niet alleen te letten erop of de inhoud goed is, maar ook bewust te zijn van de kunst van het verkopen (conversie behalen) en moderne SEO richtlijnen.

Promotiemateriaal bedrukken

Promotiemateriaal bedrukken

Hoe zorg je ervoor dat dat het promotiemateriaal dat je met jouw logo en bedrijfsnaam laat bedrukken zo effectief mogelijk wordt ingezet? Dat is afhankelijk van drie factoren. In dit artikelen leggen we uit hoe ook jij maximaal scoort met het bedrukken van promotiemateriaal. Tip […]