Geld lenen als zelfstandige, is dat verstandig?

Geld lenen als zelfstandige, is dat verstandig?

Geld lenen als zelfstandige, is dat verstandig?

Als freelancer kan je te maken krijgen met een hoop kosten. Zeker wanneer je vanaf het begin al wat groter wil starten met een bedrijfspand, personeel en een auto van de zaak. Daarom is het verstandig om altijd te zorgen voor voldoende startkapitaal. Maar stel, je hebt niet voldoende startkapitaal of na verloop van tijd kan je wel wat extra geld gebruiken voor bedrijfsdoeleinden. Is het dan mogelijk om geld te lenen als zelfstandige?

Een zakelijke lening

Wanneer je een persoonlijke lening wilt afsluiten, dan kijkt de betreffende partij naar je financiële verleden. Bijvoorbeeld of je een BKR-registratie hebt. Ook checken ze wat je maandelijkse inkomsten zijn, zodat ze zeker weten dat je alle ruimte hebt om het krediet af te lossen. Zelfs als het gaat om een kleine lening. Waar je het geld aan uitgeeft, hoe je geen verantwoording voor af te leggen. Tenzij het gaat om een hypotheek, maar dit zijn de grotere leningen. Bij een zakelijke lening moet je aantonen hoe financieel gezond je bedrijf is (bijvoorbeeld met een jaarafrekening en meest recente bankafschriften), waar je het geld voor nodig hebt (lever dus offertes in van de goederen) en of je andere zakelijke leningen hebt lopen.

Maandelijkse aflossing

Bij een lening hoort ook een aflossing. Bij een zakelijke lening ben je ook verbonden aan een maandelijkse aflossing. Bij de meeste partijen heb je tot zes jaar de tijd om je lening terug te betalen, inclusief rente. Houd er wel rekening mee dat er maandelijks een vast bedrag van je rekening wordt afgeschreven. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor, of de klanten nou betalen of niet. Zorg dus dat je een buffer op je rekening hebt staan, zodat je hier geen moeilijkheden mee krijgt.

Lenen via verschillende partijen

Bij welke kredietverstrekker je ook aanklopt, als je de lening krijgt zit je dus voor een langere tijd aan bepaalde verplichtingen vast. Daarom is het van tevoren ook goed om een berekening te maken of dit haalbaar is. Een lening aanvragen kan ook op andere manieren. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een investeerder. In ruil daarvoor krijgt deze persoon of partij een bepaald percentage van je opbrengst. Daarnaast is het voor sommigen een optie om een beroep te doen op familie, bekenden of vrienden voor het lenen van een bedrag. Houd er in dit geval wel rekening mee dat het een negatief effect kan hebben op de onderlinge band.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − vijf =