Zo geef jij een goede presentatie

Zo geef jij een goede presentatie

Presenteren, sommigen doen het met gemak en anderen hebben er een hekel aan. Iedereen zal vroeg of laat wel eens moeten presenteren. De een is er beter in dan de andere, maar het leuke is; presenteren kun je leren. Het is helemaal niet zo moeilijk dan je waarschijnlijk denkt. Als je je goed voorbereid moet het vast wel goed komen. Om je te helpen met je aankomende presentatie hebben wij 3 tips voor je op een rijtje gezet.

Voorbereiding!

Ze zeggen wel eens goede voorbereiding is het halve werk. Dit klinkt natuurlijk een beetje cliché, maar het is wel echt waar en al helemaal met presenteren. Zorg dat je het verhaal dat je wilt vertellen van top tot teen kent. Gebruik geen moeilijke termen, maar vertel het verhaal in je eigen woorden. Zo maak je het verhaal meer persoonlijk en dit vinden de luisteraars prettig. Maar hoe doe je dit nou? Schrijf de tekst uit en dan is het een kwestie van oefenen. Oefen het verhaal totdat je deze uit je hoofd kunt vertellen.

Lichaamshouding

Tijdens een presentatie gaat het niet alleen om het verhaal dat je verteld, het gaat ook om de uitstraling. Als je als een zoutzak voor een groep met mensen staat, is dit voor het publiek niet prettig om naar te kijken. Ga thuis eens voor de spiegel staan en oefen je presentatie. Zorg dat je stevig in je schoenen staat en een open houding aanneemt. Ga dus niet met je handen over elkaar staan, maar houdt je handen relaxt naast je.

Maar niet alleen de houding is belangrijk, ook de kledingstijl draagt bij aan het geven van een goede presentatie. Pas je kledingstijl aan, aan de groep die je voor je hebt.

Presenteren in het Engels

Presenteren in het Nederlands kan al erg lastig zijn, in het Engels voor een groep staan kan dan nog moeilijker zijn. Er is een cursus presenteren in het Engels waar je de Engelse taal goed leert te beheersen, maar heb je hier geen tijd voor? Ook bij het presenteren in het Engels draait het vooral om oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Zorg dat je de woorden in het Engels goed uitspreekt en let op de grammatica. Maak je vooral geen zorgen om je accent, iedereen heeft namelijk een accent.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × drie =