Wat is CAD en wat kun je ermee?

Wat is CAD en wat kun je ermee?

CAD, misschien heb je er wel eens van gehoord of misschien zegt het je helemaal niks. Als je in de techniek werkt, weet je waarschijnlijk wel wat het is. CAD is namelijk een afkorting die je regelmatig tegenkomt in de techniek. Zo zijn er bijvoorbeeld CAD tekenprogramma’s en bepaalde CAD systemen. Ontwerpers en tekenaars in de techniek gebruiken bijna allemaal CAD en deze afkorting is dan ook echt ingeburgerd in deze wereld.

Wat is CAD?

We zullen eerst maar eens beginnen met het uitleggen wat CAD betekent. CAD staat voor Computer-Aidad Design en het staat voor het maken van tekeningen en ontwerpen door gebruik te maken van computers. Vroeger werd alles nog met de hand gedaan, maar tegenwoordig worden alle techniek ontwerpen op de computer ontworpen. CAD wordt dan ook gebruikt door ontwerpers, engineers en constructeurs in de techniek, architectuur, maar ook in de bouw.

Verschillende systemen

Er is niet één CAD systeem, maar er zijn veel verschillende CAD systemen verkrijgbaar voor zowel consumenten als bedrijven. Er wordt niet alleen onderscheid gemaakt in het vakgebied waarvoor de systemen worden gebruikt, maar ook in de dimensie van het programma.

  • 2D-systemen

De 2D-systemen zijn geschikt voor het maken van technische tekeningen. Met het CAD systeem kunnen er tekeningen worden gemaakt met verschillende aanzichten. Je kunt ook 2D-systemen verkrijgen met diepte.

  • 3D-systemen

Naast 2D-systemen zijn er ook nog 3D varianten. Deze worden gebruikt voor het maken van 3 dimensionale tekeningen. Dit kan erg handig zijn binnen de bouwkunde, maar ook voor de architectuur.

CAD gebruiken

Heb jij al ervaring met CAD? Er zijn tegenwoordig veel CAD vacatures online te vinden. Zo wordt er regelmatig gevraagd naar een CAD-tekenaar. Een CAD-tekenaar tekent technische tekeningen met de behulp van de CAD-software. Om zo’n tekenaar te worden heb je natuurlijk ervaring nodig met de CAD software, maar je hebt ook een technische opleiding op mbo-niveau nodig. Als je bijvoorbeeld Werktuigbouwkunde hebt gestudeerd, zou je CAD-tekenaar kunnen worden.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 + 17 =