Als zzp’er boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Als zzp’er boekhouding zelf doen of uitbesteden?

De boekhouding, het hoort er nou eenmaal bij. Het is zeker niet het leukste taakje, maar het moet toch echt gebeuren. Er wordt al snel gekozen om de administratie uit te besteden aan een boekhouder, omdat we liever een avondje Netflix kijken dan een avond met de boekhouding opgescheept zitten. Maar is dit wel de juiste keuze? Of is het toch verstandiger om de administratie zelf te doen? We zetten de verschillende opties voor je op een rijtje.

Zelf doen

De boekhouding wordt dan niet altijd als leuk ervaren, maar het brengt wel een paar voordelen met zich mee. Als je net bent begonnen als zzp’er is de administratie nog niet zo groot en kan je deze prima zelf doen zonder dat je er veel tijd aan hoeft te besteden. Je moet wel wat afweten van de administratie, maar op internet is tegenwoordig alle informatie te vinden, dus dat zit wel goed. Als je de boekhouding zelf doen, houd je het overzicht goed voor je. Je houdt zelf alles goed in de gaten en kunt inspringen als het een keer financieel niet zo goed gaat.

De tussenweg

Je kunt ervoor kiezen om een boekhouder voor zzp in te huren of de administratie zelf doen, maar er is ook nog een middenweg. Je kunt de boekhouding namelijk ook voor een gedeelte uitbesteden. Veel zzp’ers kiezen voor deze optie. Je doet zelf de boekhouding en doet omzetbelasting aangifte, de boekhouder doet op zijn beurt de inkomstenbelasting en controleert de administratie. Een voordeel van deze manier van doen, is dat je het inzicht in de financiën houdt, maar ook zeker bent dat je de administratie goed doet.

Alles uitbesteden

En dan is er nog de optie om alles uit te besteden aan een boekhouder. Als je geen verstand hebt van de administratie of als je er simpelweg geen tijd of zin in hebt, is dit een goede keuze. Je hoeft geen tijd en moeite meer te besteden aan het bijhouden van financiën en het doen van aangiftes, dit doet de boekhouder voor je. Je houdt zo veel tijd over voor je onderneming of voor dat ene avondje Netflix. Een nadeel van het uitbesteden van de administratie is dat je minder goed weet hoe je er voor staat. Je moet je boekhouder blind kunnen vertrouwen, jij bent uiteindelijk toch de verantwoordelijke.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − zes =