Waarom een pensioenverzekering niet verstandig is!

Waarom een pensioenverzekering niet verstandig is!

Je bent nu vast verbaast, ‘waarom geen pensioenverzekering’ zal je denken. Tuurlijk heeft een pensioenverzekering zijn voordelen, echter zijn er ook enkele nadelen van een pensioenverzekering bij een verzekeraar. Hier lichten we toe welke manieren van pensioen verzekeren het meest voordelig zijn.

Een Directeur-grootaandeelhouder (DGA) of ondernemer heeft geen werkgever die pensioen voor hem opbouwt. Het daarom voor hen uitermate belangrijk om een pensioenverzekering af te sluiten. Dit houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van je pensioen. Het is dus niet verrassend dat ondernemers en DGA de doelgroep vormen waarvoor op dit moment de meeste pensioenverzekeringen worden afgesloten.

Pensioenverzekering bij de verzekeraar

Voor een DGA of ondernemer zijn er verschillende manieren om zichzelf te verzekeren van extra pensioen bovenop het standaard AOW-bedrag. Eén van deze manieren is het opbouwen van pensioen door een pensioenverzekering af te sluiten bij een pensioenverzekeraar. Dit is niet ingewikkeld, want je mag zelf weten bij welke verzekeraar je jouw pensioenverzekering wilt afsluiten. De concurrentiegraad is op het moment erg hoog, omdat bijna elke verzekeraar een pensioenverzekering aanbiedt. Vervolgens wordt met het ingelegde bedrag voor jou gespaard en belegd, op deze manier wordt er een aanvullend pensioen geprobeerd op te bouwen.

N.B. de premie wordt betaald door de BV

Waarom dan toch geen pensioenverzekering?

Nu lekker leven en straks ook lekker leven, daar staan wij voor. Over het algemeen heb je daar geld voor nodig.

We kijken dus eerst naar wat en hoeveel je wilt, daarna kijken we naar hoeveel je al hebt. Wanneer we dat geïnventariseerd hebben, kijken we pas naar producten….

Heb je nog niks geregeld voor je pensioen, dan ontvang je bij bereik van pensioendatum enkel een AOW- uitkering die aansluit op jouw gezinssamenstelling. Dit bedrag hangt af van jouw partnersituatie, bent u bijvoorbeeld getrouwd of alleenstaande. Het maximaal uitgekeerde bedrag is een dikke 1500 euro en het minimale is een schamele 800 euro. Al met al is de AOW geen vetpot. Daarom wordt er vaak gekozen voor een extra pensioenverzekering om zo je inkomen ook na pensioendatum op peil te houden. De volledige lijst van bedragen en voorwaarden is terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Ben je nu al onderweg naar de pensioenverzekeraar om  een pensioenverzekering af te sluiten? Wacht dan nog even. Het lijkt allemaal heel rooskleurig, het afsluiten van een pensioenverzekering. Echter zijn er een aantal factoren waar we rekening mee moeten houden. De bij de verzekeraar afgesloten pensioenverzekering kan aanzienlijk duurder uitvallen dan van te voren verwacht wordt. Logischerwijs is een verzekeraar verplicht een uitkering te garanderen wanneer er een pensioenverzekering is getroffen. Deze uitkeringen zijn echter niet zomaar te behalen, de verzekeraars hebben op het moment namelijk nog steeds last van de nasleep van de recente economische crisis. De rentepercentages staan door deze ontwikkeling erg laag, waardoor de maandelijkse premies gaan stijgen om toch het uit te keren te behalen.

Nog een puntje van kritiek betreffende de pensioenverzekering, voordat je deze afsluit, is dat er bij een verzekeraar meestal een polis met een clausule getekend moet worden. Een getekende clausule houdt in dat er sprake is van een pensioen regime. De pensioenverzekering is nu gebonden aan de wettelijke vereisten, daardoor is deze een stuk minder flexibel. Voordeliger zou in deze een bancaire lijfrente of een lijfrente beleggingsrekening zijn. Deze is voordeliger, want de kosten zijn een stuk lager en de bancaire lijfrente en lijfrente beleggingsrekening zijn erg flexibel. Je kunt bijvoorbeeld zelf bepalen wat je inlegt en er komen geen hoge beleggings-, beheer- en administratiekosten bij kijken

 

Alternatieve manier

Wij raden dan ook aan, als alternatief op je pensioenverzekering, een bancaire lijfrente af te sluiten en deze vervolgens als aanvullend pensioen te gebruiken. Door het gebruik van een bancaire lijfrente is de storting van geldbedragen eigen verantwoordelijkheid voor de ondernemers. Lang verhaal kort gemaakt: De bancaire lijfrente heeft enkele voordelen ten opzichte van de pensioenverzekering, de kosten zijn lager en de uitkeringsduur is flexibel. Ben je geïnteresseerd geraakt in de bancaire lijfrente? Lees dan ons artikel over lijfrente of neem contact met ons op.

 

De belangrijkste verschillen tussen de bancaire lijfrente en pensioenverzekering zijn dat de kosten van een bancaire lijfrente, relatief gezien lager zijn dan die van de pensioenverzekering. Daarnaast is pensioen een levenslange uitkering, terwijl je bij de bancaire lijfrente de uitkeringsduur flexibel is. Wil je meer informatie over de bancaire lijfrente? Lees dan het artikel over lijfrente.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 4 =