Zelfstandigen zijn blijer met hun werk dan werknemers
Ze bepalen zelf hun werktijden, genieten van meer afwisseling en voelen zich vaker fit en energiek. Zelfstandigen zijn het vaakst tevreden over hun werk, blijkt uit onderzoek van CBS en TNO. “Ik zie me dit wel tot aan mijn pensioen doen.”
In het onderzoek van CBS zegt 81 procent van de zelfstandige ondernemers tevreden te zijn met het werk dat ze doen. Van de werknemers met een vaste baan is dat 78 procent en van de uitzendkrachten maar 66 procent.
Zelfstandige ondernemers met en zonder personeel zijn in meer dan 80 procent van de gevallen tevreden of zeer tevreden. Op de ladder van tevredenheid volgen dan eerst de werknemers met een vast contract, daarna de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie en ten slotte de uitzendkrachten.
Eigen keus
Hoe blij mensen zijn met hun eigen dienstverband hangt sterk af van hun eigen keuze hierin. Werknemers die flexibel werken omdat ze dat zelf willen, zijn ongeveer net zo tevreden als vaste werknemers.
Laura Birker (34) is een schoolvoorbeeld van een blije zelfstandige. Ze werkte tien jaar lang als marktonderzoeker in loondienst en doet sinds drie jaar hetzelfde werk als eenpitter.
Kunstje
“Op een gegeven moment denk je: nu ken ik het kunstje wel”, vertelt ze over haar baan in loondienst. Birker wilde bovendien aan de slag met de opleiding die ze had gevolgd over gezonde voeding. Daar viel helaas weinig in te verdienen, maar ondertussen werd ze al snel benaderd voor marktonderzoeksopdrachten. “Ik zie me dit wel tot aan mijn pensioen doen.”
Uit het onderzoek van CBS blijkt dat ruim 1,4 miljoen mensen in 2016 jaar werkten als zelfstandige, driekwart daarvan had geen personeel in dienst. Dat zijn er een stuk meer dan een paar jaar geleden.
Negatieve redenen
Dat komt niet omdat steeds meer mensen geen andere uitweg meer zien, legt TNO-onderzoeker Wouter van der Torre uit. “In 2015 en 2017 zie je dat ongeveer tien procent van de zelfstandigen uit negatieve beweegredenen zelfstandig is geworden. Dat gedeelte blijft gelijk.”
Zelfs mensen die uit negatieve redenen als zelfstandige zijn gestart, bijvoorbeeld omdat ze geen vaste baan kunnen vinden, zijn lang niet altijd ontevreden. “Dat betekent echt niet dat je nooit meer gelukkig kunt worden in je werk”, zegt Van der Torre. “Het merendeel is gewoon tevreden.”
Burn-out
Zzp’ers lijken meer intrinsieke motivatie voor hun werk te hebben dan werknemers. Van der Torre: “Ze zeggen zich vaker fit en energiek te voelen tijdens hun werk. En ze hebben minder vaak burn-outklachten. Dat soort klachten hebben er vaak mee te maken dat je er tegenop ziet om aan het werk te gaan.”
In een TNO-onderzoek uit 2016 zei 7 procent van de zzp’ers serieuze burn-outklachten te hebben. Bij werknemers was dat percentage twee keer zo hoog.
Autonomie
Dat kan volgens Van der Torre goed verklaard worden door de autonomie van zzp’ers. Voor Birker is dat heel duidelijk. “Je hebt meer controle over je eigen tijd. Ik interview vanavond weer mensen tot een uur of tien, omdat zij overdag moeten werken. Vanochtend heb ik dan lekker hardgelopen en met mijn zusje koffie gedronken.”
Het is nog wel een kunst om te genieten van de rustige periodes. “De eerste keer dat dat gebeurde, durfde ik niet mee op wintersport. Later ging het weer zo lekker dat ik dacht: had ik dat nou maar gedaan.”
Verdienen
Het is overigens niet zo dat zzp’ers meer verdienen. “Dat denk je misschien als je hoort dat ze tevredener zijn, maar dat is niet zo”, zegt Van der Torre. In het geval van Birker is dat trouwens wel waar. “Ik verdien nu denk ik drie keer meer dan als werknemer. Maar ik deed het niet voor het geld.”
Haar hogere verdiensten hebben niet te maken met dat ze meer werkt. Ze heeft juist meer vrije tijd dan toen ze in loondienst was, zegt Birker. “Maar het werk loopt wel altijd door. Mijn vriend wordt daar soms gek van.”
Afwisseling
Zelfstandigen zeggen in de enquêtes van TNO en CBS ook te genieten van de afwisseling in hun werk. Birker vindt dat ook fijn, maar afwisseling had ze altijd al. “In het marktonderzoek werk je vaak met korte opdrachten. Opdracht binnenhalen, onderzoek opzetten, uitvoeren en interviewen, analyseren”, somt ze op.
Af en toe werkt ze nog voor een klus bij een marktonderzoeksbureau en geniet dan voor de afwisseling wel weer even van het werken in team. In de voeding doet ze niet veel, maar ze kreeg laatst wel de aanbieding om Expeditie Robinson-deelnemers bij terugkomst te helpen met voedingsconsults. “Dat was heel leuk.”
Bron: www.rtlnieuws.nl