Energie uit biomassa: wel of niet duurzaam?

Energie uit biomassa: wel of niet duurzaam?

Biomassa. Is dat nou groen of niet? Voor veel ondernemers is dat nog niet helemaal duidelijk. En eerlijk gezegd is dat niet zo vreemd, want er is altijd wel discussie over. Misschien ben je op zoek naar groene stroom en weet je niet of biomassa nou wel zo’n goede bron is. Energie uit biomassa wordt gewonnen uit organisch materiaal door verbranding. In zekere zin is het een vorm van hernieuwbare energie, want het is afkomstig van een onuitputtelijke bron. Maar is het echt zo duurzaam als dat klinkt? Lees snel verder en ga <div><ahref=”https://www.energievergelijker.nl/overstappen-energie”>overstappen naar groene energie</a></div>!

<h2>Energie uit organisch materiaal</h2>

Groente-, fruit en tuinafval, hout, mest, rioolslib en plantaardige olie. Verschillende materialen waaruit energie opgewekt kan worden door middel van verbranding. De biomassa moet vaak eerst tot een biobrandstof vergast of vergist worden. De energie komt vrij in de vorm van warmte en kan onder meer gebruikt worden om stroom op te wekken, auto’s te laten rijden en gebouwen te verwarmen. Biomassa heeft een groot aandeel in de in Nederland verbruikte duurzame energie. Van alle duurzame energiebronnen in ons land is biomassa de meest voorkomende.

<h2>Discussie over biomassa</h2>

Biomassa wordt in het algemeen gezien als groene energie, want de bron is hernieuwbaar. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen groeit het weer aan. En ook die aangroei heeft voordelen: kooldioxide wordt uit de lucht gehaald, want planten leggen koolstof vast in hun weefsels en ademen zuurstof uit. Toch is bio-energie niet bij definitie klimaatneutraal. Soms draagt het zelfs meer bij aan klimaatverandering dan fossiele brandstoffen. Zo is het landgebruik bijvoorbeeld van belang. Als energiegewassen bos verdringen, komt er een grote hoeveelheid koolstof uit de bodem vrij. Daarnaast kunnen energiegewassen concurreren met voedselproductie.

<h2>Rijksoverheid stimuleert ontwikkeling bio-energie</h2>

Voor verschillende toepassingen stimuleert onze overheid de ontwikkeling van biomassa. Denk aan toepassingen als energieopwekking door verbranding, biobrandstoffen in benzine en diesel en biobased economy. Bedrijven en non-profit instellingen die hernieuwbare energie gaan produceren, kunnen gebruik maken van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Hiermee stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in ons land.

<h2>Groene energie vergelijken</h2>

Wil je de ene groene energiemaatschappij met de andere <div><ahref=”https://www.energievergelijker.nl/energie-vergelijken/energiemaatschappij-vergelijken”>groene energiemaatschappij vergelijken</a></div>? Dat kan eenvoudig bij zogeheten energievergelijkers. Dit doe je online waardoor je binnen no time de groenste – en eventueel de goedkoopste – energieleverancier voor jouw huishouden gevonden hebt!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + drie =